U SUBOTU TREĆE IZDANJE PARAGLAJDING DAN

U SUBOTU TREĆE IZDANJE PARAGLAJDING DAN

U subotu, 15. juna u hercegnovskom zaleđu održaće se III Paraglajding dan. Organizatori ovog popularnog događaja su Paraglajding savez Crne Gore i hercegnovski Paraglajding klub Adriafly, a uz podršku Turističke organizacije Herceg Novi, Opštine Herceg Novi, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, te pomoć planinarskog kluba „Subra“.
Kako se radi o promotivnom događaju, uz solo pilote, u većem broju će biti prisutni i tandem piloti, tako da će ovom prilikom dio onih koji žele da na bezbjedan način okuse čari paraglajdinga imati mogućnost leta sa iskusnim pilotima.
Prijave se vrše na telefon/viber (Agencija za razvoj i zaštitu Orjena): 067 933-993 zaključno sa petkom, 14. jun, do 17h Broj mjesta je ograničen!

Okupljanje je zakazano na poletištu „Dizdarica“, iznad sela Žlijebi, za 10 sati, kada će biti održan uvodni brifing, a zatim će krenuti i letovi (ako vremenski uslovi budu povoljni), koji za cilj imaju obezbijeđeni prostor u Kutskom polju. Poletište „Dizdarica“ je prvo registrovano letiliste u CG, a nalazi se na atraktivnoj lokaciji u zaleđu Herceg Novog, na 900 m nadmorske visine, pod Radoštakom. Njegova izgradnja započeta je još 2010. godine i to volonterskim radom i ličnim sredstvima. Iako se jednim svojim dijelom nalazi u zoni Aerodroma Tivat, kao ozbiljan i odgovoran klub, Adriafly je zadobilo povjerenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i Aerodromske kontrole letenja u Tivtu, tako da je letilište registrovano 2011, pa je već iste godine klub bio domaćini državnog prvenstva Crne Gore. Tokom narednih godina letiliše više puta dorađivano i dodatno poboljšavano. Reporteri najčitanijeg svjetskog magazina „Parapente Mag“, su u broju 141 ovog magazina, opisali poletište kao najbolje na Jadranu, a uz konstataciju da je u Crnoj Gori paraglajding krenuo naprijed.

Zbog povoljnih klimatskih uslova, dobro uređenog i registrovanog terena, jednostavnog retransporta i velike nadmorske visine ovo letilište privlači sve više zaljubljenika u paraglajding, kao drugih, koji to žele da probaju. Običan let ovdje traje 20 minuta, ali u idealnim uslovima može da se protegne i do 5 sati! Zato se nije za čuditi da zaljubljenici paraglajdinga dolaze i iz udaljenijih krajeva da bi baš ovdje letjeli.

Paraglajding klub Adriafly