Planinarenje i hodanje

Home // Ponuda parka // Planinarenje i hodanje

Ljudi su se vjekovima kretali planinom, ali to su bile aktivnosti iz ekonomskih, vojnih i  naučnih razloga. Planinarenje na Orjenu kao rekreacija i sport javlja se postepeno tokom austrougarske vladavine ovim krajem, ali najčešće izmiješano sa prethodno navedenim aktivnostima. Tako je ostala zabilježena posjeta prestolonasljednika, princa Rudolfa Habzburga, koji je bio u privatnoj posjeti Orjenu, te je tom prilikom izašao na njegov vrh i kao planinar i kao pasionirani ornitolog. Tek nakon Prvog svjetskog rata planinarenje se izdvaja kao zasebna aktivnost, uz formiranje prvih lokalnih planinarskih klubova u Dubrovniku 1928, odnosno u Herceg Novom 1932. godine.

Hercegnovsko zaleđe posjeduje veoma razuđenu i kvalitetnu mrežu markiranih planinskih staza, što planinarskih, što šetačkih, ukupno više od trideset, najvećim dijelom smještenih u okviru Parka prirode „Orjen“:

 

Herceg Novi – Kameno – Borići pl. dom „Za Vratlom“

Staza pogodna i za šetnju, osim po značajnoj visinskoj razlici. To je glavna pješačka komunikacija koja spaja Herceg Novi za Orjenom i pristupna staza za portal državne planinarske transverzale Orjen-Lovćen-Rumija.

 

Tatar bašta – Sušćepan – Ratiševina – Mokrine

Staza u okolini grada, povezuje sela zaleđa i crkve-vidikovce. Pogodna je za šetnju i lagano planinarenje. Prijatnija je za korišćenje u periodu bez velikih vrućina.

 

Herceg Novi – Žlijebi – Žlijebska lastva

Staza pogodna za planinarenje, veoma atraktivna sa izuzetnim pogledom na ulaz u Boku Kotorsku. Prijatnija je za korišćenje u hladnijoj polovini godine.

 

Žlijebska lastva – Sedlo – Careva rupa – pl. dom „Za Vratlom“

Planinarska staza koja kreće sa poznatog hercegnovskog izletišta sa odličnim pogledom na Zaliv, a kasnije većinom vodi kroz prijatni hlad bukove šume.

 

Karaula – Sveti Ilija

Kratka staza koja ipak u završnom dijelu traži i nešto spretnosti posjetilaca, ali pruža vrhunski pogled na Boku Kotorsku i lovćen sa vidikovca na odredištu.

 

Perov do – Malo Vratlo

Atraktivna staza koja zamjenjuje makadamski pristup pl. domu „Za Vratlom“, rađena serpentinski, sa više uređenih odmorišta. Pogodna je i za šetače, a koristi se kao ulazna staza južnog dijela masiva i  to tokom cijele godine, osim u sniježnim uslovima.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Siljevik – Robodo – Vranjaj – Radoštak – Sedlo

Planinarska staza koja svakako nije laka, ali nudi izvanredne vidike na Crnogorsko primorje i planinsku unutrašnjost. Prijatnija je za korišćenje u periodu bez velikih vrućina.

 

Žlijebska lastva – Rt

Planinarska staza koja vodi grabovim šumarcima na vrh na kojem je nekad postojala uređena austrougarska osmatračnica, što je garancija odličnog pogleda na odredištu.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Žlijebska jama – Veliko ćedilo

Staza koja je do Žlijebske jame (zanimljivog speleo-arheološkog lokaliteta) kao međudestinacije pogodna i za šetnju. Ostatak do vrha je isključivo planinarski.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Grab – Veliko ćedilo

Jedina duža staza u masivu koja vodi do nekog vrha, a da je pogodna i za šetače u dijelu do Graba, na čijem vrhu se nalaze ostaci austrougarske karaule. Ostatak staze do Velikog ćedila je planinarski.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Kamenski kabao

Kraća, ali i zahtjevnija planinarska staza do vrha koji se litičasto uzdiže zapadno od prevoja Vratlo.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Vilino gumno – Subra

Najatraktivnija i najposjećenija planinarska staza južnog dijela masiva. Izražen kraški reljef, izuzetni vidici sa vrha koji se protežu od albanske obale, preko cijele Crne Gore, istočne Hercegovine, pa sve do srednje Dalmacije.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Simova pećina – Subra

Nešto teža planinarska staza do istog atraktivnog odredišta. Obično se koristi za izlazak, a silazak se izvede lakšom varijantom.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Potkape – Vučji do – Rujišta – Trešnja

Staza pogodna i za šetnju (osim u centralnom dijelu). Obilazi oko Subre, nudeći niz odličnih vidika na ovu planinsku ljepoticu, držeći se lakše prohodnih terena ispunjenih bukovom šumom i pašnjacima.

 

Pl. dom „Za Vratlom“ – Borova glava – Orjensko sedlo

Planinarska staza koja povezuje južni i centralni dio masiva Orjena, te omogućava produžetak ture na glavni vrh, Veliki kabao.

 

Šljeme – Odijevo

Planinarska staza kroz bukovu šumu do jednog od najboljih vrhova-vidikovaca u Masivu. Pruža odličan pogled na ulaz u Zaliv i primorje uopšte, kao i na unutrašnjost Orjena, sa Subrom kao dominantnim dijelom.

 

Vrbanj – Sitnica

Planinarska staza koja povezuje Vrbanj sa graničnim prelazom „Sitnica“ ka BiH. Staza pogodna i za šetnju, izuzimajući kraći dio iznad sela Kruševice.

 

Vrbanj – Begova munika

Staza pogodna i za šetnju. Najvećim dijelom prati stari pješački vojni put i prolazi kroz hlad bukove šume. Spaja se sa planinarskom stazom koja dalje vodi na prevoj Orjensko sedlo.

 

Vrbanj – Trešnja

Staza pogodna i za šetnju. Vodi do odmorišta sa vidikovcem na brdu Trešnja, gdje se nalazi račvanje za više daljih odredišta.

 

Trešnja – Rujišta – Žukovica – Sniježna jama – Markov koš – Subra

Na potezu do Žukovice, pa i Sniježne jame, staza je pogodna i za šetnju, te predstavlja atraktivnu šetačku trasu, sa izuzetnim pogledom na Subrin Amfiteatar. U nastavku do vrha staza je isključivo planinarska, ali takođe veoma atraktivna, jer prolazi kroz Markov koš, najzanimljivilji detalj primorskih Dinarida.

 

Trešnja – Orjensko sedlo

Planinarska staza, dio transverzale Orjen-Lovćen-Rumija. Prolazi hladom bukove šume, zatim kroz šumarke munike, endemske vrste bora po kojoj je Orjen poznat.

 

Poduge – Međugorje – Veliki kabao

Planinarska staza, u početnom dijelu zgodna i za šetnje, ali sa dobijanjem na visini postaje sve teža. Gornji dio, rezervisan za planinarenje, nudi ambijent netaknute prirode, ispunjen munikama i krševitim grebenima.

 

Orjensko sedlo – Veliki kabao

Planinarska staza koja nudi najlakši izlazak na Veliki kabao, najvišu tačku masiva Orjena i ujedno, najvišu tačku primorskih Dinarida. Predstavlja najstariju namjenski rađenu planinarsku stazu u Crnoj Gori (sredina druge pol. 19-og vijeka).

 

Orjensko sedlo – Kosmaš

Kratka planinarska staza do najbližeg planinskog vrha iznad prevoja Orjensko sedlo. Izlazi se kroz šumu munike, endemske vrste bora. Sa vrha se pruža pogled na cjelinu masiva Orjena.

 

Orjensko sedlo – Prasa – Vučji zub

Planinarska staza na jedan od najizazovnijih vrhova u Masivu, na granici sa BiH.

 

Vučji zub – Reovački prevoj – Kešeljevi katuni

Nastavak prethodne planinarske staze koji vodi u rubni, sjeverni dio Orjena, u Bijelu goru. Staza prolazi atraktivnim kraškim terenom.

 

Kešeljevi katuni – prevoj Preslo

Kraća planinarska staza do same granice Crne Gore i BiH. Vodi kroz bukovu šumu do prevoja, koji je ujedno raskrsnica staza i lijep vidikovac.

 

Prevoj Preslo – Jastrebica

Planinarska grebenska staza duž granične linije sa BIH. Vodi do drugog po visini vrha u masivu Orjena.

 

Prevoj Preslo – Vučji zub

Zahtjevna planinarska staza kroz fantastične kraške pejzaže prošarane munikama.

 

Reovački dolovi – Pazua

Zahtjevnija planinarska staza do jednog od najsurovijih vrhova Orjena. Eksponirani krečnjački tereni prošarani munikama.

 

Orjensko sedlo – Crkvice

Staza pogodna i za šetnju, budući da najvećim dijelom vodi starim austrougarskim makadamskim putem, a duž sjeverne šumovite padine, što obezbijeđuje prijatnu hladovinu i u najtoplijim danima.

 

Crkvice – tvrđava Kom

Kratka staza do austrougarske tvrđave na istoimenom vrhu iznad Crkvica. Pogodna je i za šetnju.

 

Kom – Velji vrh

Staza prati trasu starog austrougarskog pješačkog puta, te bi, osim po dužini, bila pogodna i za šetače. Vodi kroz atraktivni kraški reljef, većinom grebenski, te pruža odlične vidike, kao i sam vrh.

 

Velji vrh – Grkavac

Isti pješački put nastavlja spuštanje  sa druge, istočne strane, sve do Gornjih Ledenica. Identičnog je ranga kao i prethodna staza.