Tura „Hercegnovski vremeplov“

Home // Tura „Hercegnovski vremeplov“

Informacije o turi

Turu započinjemo pod popularnom Sat-kulom, simbolom Herceg Novog, produžavamo na dominantna utvrđenja nad gradom, Kanli kulu i Španjolu, podsjetnike kako na dugotrajnu tursku, tako i na kratkotrajnu špansku vlast. Šetnjom kroz istoriju pratimo trasu glavnog pješačkog puta koji je vjekovima povezivao Herceg Novi sa planinskom unutrašnjošću i u toj ulozi opstajao sve do zadnje četvrtine 20-og vijeka, do kada su mještani okolnih sela znali silaziti na pijacu sa tovarnom stokom, punom proizvoda za pijacu. U vremenima intezivne upotrebe, duž danas uspavanog pješačkog puta, su zbog toga postojali brojni ugostiteljski objekti, kakva je recimo bila krčma Avramovića, koju je rado posjećivao čak i princ Aleksandar Karađorđević pri svojim šetnjama u hercegnovsko zaleđe. Prešavši Matkovića most (skladno kameno zdanje) ulazimo dublje u zaleđe, u prostor Kotobiljske bitke, presudnog događaja za oslobođenje hercegnovskog kraja od turske vlasti. Danas je to mjesto u prijatnom okruženju guste šume primorskog bora i čempresa, sa više uređenih odmorišta za šetače.

Šta treba imati?

Adekvatnu obuću (ne sandale i japanke!), mali ruksak sa vodom i hranom, rezervnom robom, zaštitnim kremama (sunce i komarci), zaštitom za slučaj kiše, mobilnim telefonom i po mogućnosti-ličnim priborom za prvu pomoć.

Detalji o turi

Pješačka tura je prilagođena prosječnom posjetiocu i zahtijeva minimalnu fizičku kondiciju (budući da se savladava oko 350 m visinske razlike u penjanju). Potrebno je najaviti se minimum 48h ranije. Sa razledanjem i odmorima tura  traje 4 do 5 sati, od čega na sami hod otpada oko 3h.

Cijena po osobi

CIJENA PO OSOBI:  eura

U cijenu je uključeno vođenje i ulaznica za obilazak tvrđave Kanli Kule.

Napomena organizatora

Organizator je obavezan da preduzme sve mjere za  bezbjednu realizaciju programa, međutim, učešće na turi je na sopstvenu odgovornost!

Popunite kontakt formu


Pogledajte ponudu tura