DAN PLANETE ZEMLJE VIDEO – MILICA VITOROVIĆ

DAN PLANETE ZEMLJE VIDEO – MILICA VITOROVIĆ

Međunarodni dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila kao jedan od načina da se skrene pažnja na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica ljudskih aktivnosti po životnu sredinu. Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje 2022. je “INVESTIRAJ U NAŠU PLANETU”, koja se fokusira prvenstveno na posljedice klimatskih promjena na Planeti koje svi već tako jasno osjećamo, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja. Ovo je trenutak da se ozbiljno krene u promjene poslovne i političke klime  i načina na koji preduzimamo akcije u vezi sa klimom. Sada je vreme za predanost i hrabrost da očuvamo i zaštitimo sopstveno zdravlje, naše porodice, sredstva za život… zajedno, moramo ulagati u našu Planetu, jer zelena budućnost je jedina dugoročno moguća i prosperitetna budućnost.

Zaštićene prirodne površine, kao što je to i Park prirode Orjen, u tom kontekstu imaju još značajniju ulogu kao čuvari prirode, ali i mjesta edukacije o njoj, kao i mogućnostima suživota čovjeka i prirode čiji smo i onako nerazdvojni dio.

Dan planete Zemlje je danas široko prepoznat kao najveći svjetovni praznik na svijetu, a svake godine ga obilježava više od milijardu ljudi. Ustanovljen je još 1970. godine, a 2009. godine Generalna skupština UN donosi Rezoluciju A/RES/63/278, težeći da istakne globalni značaj ovog datuma, u cilju upozorenja na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama usljed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijevanja i sa tim povezanih klimatskih promena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.