ODRŽAN BAZAR EKO VILL – projekat za dobrobit lokalne zajednice zaštićenog područja

ODRŽAN BAZAR EKO VILL – projekat za dobrobit lokalne zajednice zaštićenog područja

Zaštićena područja nemaju više za cilj samo očuvanje prirode, već je prepoznato kao veoma važno i ostvarenje dobrobiti lokalne zajednice. Rukovodeći se tim savremenim kretanjima u oblasti upravljanja, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena je u saradnji sa udruženja Privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika Herceg Novog, tokom vikenda, od 9. do 11. jula, organizovala izložbu suvenira i bazar u Parku prirode Orjen, u dvorištu Informativno edukativnog centra parka prirode na Vrbanju.

Naime, u okviru projekta Eko Vill Orjen, koji je startovao još u martu ove godine, žene-članice udruženja učestvovale su u nizu radionica u kojima su stekle nova znanja i vještine, potrebne za uspješno prilagođavanje tražnji današnjih posjetilaca zaštićenih površina, koji sve više cijene domaće, tradicionalne proizvode – suvenire i gastro-suvenire, ali za kupovinu se odlučuju i zbog atraktivnog izgleda proizvoda, čemu je ovog puta posvećena dužna pažnja. 

Događajem su dodatno istaknuti potencijali za razvoj privrednih aktivnosti kompatibilnih sa očuvanjem prirode, lokalnom stanovništvu je omogućen dodatni izvor prihoda, a posjetioci su dobili brojne nove kvalitetne proizvode, izložene na Vrbanju, najposjećenijem kraju Orjena.Bazar je organizovan u okviru projekta EcoVill, koji se realizuje kroz regionalni Program grantova za zaštićena područja Dinarida i WWF Adria, a finansira se posredstvom Švedske razvojne agencije (SIDA).


Leave a Reply

Your email address will not be published.